ANGÅENDE ANTECKNINGSBÖCKER

Om jag prompt måste redogöra för mina materiella svagheter så är det dessa; pressat glas, färgad glas och anteckningsböcker. Glas på grund av dess skönhet, anteckningsböckerna på grund av att de möjliggör för alla berättelserna i världen. (Eller lät det där lite för pretentiöst?) Resten av det här inlägget kommer hädanefter att ägnas åt anteckningsböcker.

Eftersom jag rensar så stöter jag på anteckningsböcker lite här och var. Jag hittar dem bland min memorabilia, bland kontorsmaterialet, i tidskriftshyllan som min sambo använder som nattygsbord, på vinden och i skrivbordslådan. Bland annat.

Jag har också hittat flera stycken i min 5-årings rum – dock tillhör de henne själv – och jag kan bara konstatera att hon ärvt tillgivenheten för anteckningsböcker av mig.

Det som förenar alla dessa böcker är att ingen av dem är fylld till den sista sidan. De som är mest använda – eller nästan fulltecknade – har kanske mindre än tio tomma sidor på slutet, kanske så få som fem. Men det finns alltid tomma sidor.

Den andra typen av anteckningsböcker är de som är fyllda till en tiondel, om ens det, för att därefter ha övergetts.

PROBLEMET MED ANTECKNINGSBÖCKER

Så vad är då vitsen med att byta ut en knappt använd anteckningsbok mot en annan?

För att den är glittrande rosa? För att den är läderinbunden med guldpläterade sidor? Eller kanske bara för att den är nattsvart med gnistrande vita olinjerade blad?

Ja, ju snyggare anteckningsbok, desto bättre innehåll. Eller hur?

Inte?

Problem (1) som jag upplever med anteckningsböcker är att jag kan tycka att de är för fina för att användas som vilket annat kladdpapper som helst. Ju finare bok, desto ”finare” anteckningar kräver den. Smarta tankar författade med snygg (eller åtminstone läslig) handstil.

Problem (2) är att jag kan få för mig att en viss anteckningsbok ska ha ett visst tema. Jag har (eller hade på den tiden när jag studerade) böcker som var till för seminarieanteckningar, eller förberedelser inför tentor. Ve mig om jag råkade använda en som var till för plugg till någon form av kreativt skrivande. Det går ju liksom inte att blanda olika typer av anteckningar – för hur ska man då hitta det där anteckningarna om Aristoteles kategorier mitt i alla deckarmanus?

MINA FAVORITANTECKNINGSBÖCKER

Fast vänta nu…Hur ser mina favoritanteckningsböcker ut egentligen? De där som är fullklottrade och favoriserade?

Innehållet är en blandning av högt och lågt: låtlistor (tiden före Spotify), citat (tiden före Pinterest), tågtider (från en då det inte fanns smarta mobiler), studieanteckningar, försök till kreativt skrivande. Allt. Och så det där som är helt oläsligt, jag vet inte vad det är.

Böckerna är dessutom slitna till den gräns där de i vissa fall endast hålls ihop av en gummisnodd

Vidare är de är tidsdokument. Böcker som visar vad som jag sett som viktigt eller intressant vid en viss tidpunkt. (Kanske är de därigenom mer sanningsenliga än dagboksanteckningar?)

MINA BÄSTA TIPS ANGÅENDE ANTECKNINGSBÖCKER

Så. Efter att ha rensat och funderat och rensat ytterligare ett varv har jag alltså kommit fram till detta angående anteckningsböcker:

  1. Använd dem. Blanda högt och lågt. Ta en 20 år gammal anteckningsbok (om du nu har sådana kvar) ta det första tomma bladet och skriv med stora bokstäver: “Del 2 – tjugo år senare” och anteckna viktigt och oviktigt för glatta livet. Själv är jag just nu i slutet av en anteckningsbok och behöver en ny. Så nu kommer jag att damma av den där 15 år gamla med den Lille Prinsen på framsidan, den som jag knappt skrivit något i… den var ju bara för fin för att kluddas ner med kom-ihåg-listor…
  2. Datera anteckningarna – då blir de till tidsdokument. (Ja, till och med en simpel inköpslista för veckohandling.)
  3. Skänk bort de där du bara fyllt ett fåtal sidor i. Är det en med spiralrygg så går det att avlägsna sidor utan att det behöver märkas. Är boken inbunden är det svårare att få till en snyggt resultat, men det kan gå. Om inte annat så finns det kanske ett barn i närheten (inte nödvändigtvis ett eget barn – tanken är ju att anteckningsböckerna ska lämna huset) som gärna tar emot den?
  4. Använd blyerts när du skriver. Kluddiga anteckningar kan avlägsnas, felstavningar rättas till. Och det bästa är att du – genom att hela tiden använda sylvasst vässade pennor – också lyckas rensa bort dessa (ja, genom att använda slut på dem).

Och bonustipset:

  1. När du står i affären och fingrar på den där ursnygga boken – fundera då på om du lider av verkligt akut brist på en ny anteckningsbok, eller om det månne bara ett infall av vanlig hederlig köpbegär.

OCH JO, JAG HAR HÖRT TALAS OM DIGITALA MÖJLIGHETER TILL ATT FÖRA ANTECKNINGAR

Jo, det finns en uppsjö av möjligheter att göra anteckningar digitalt. Gör det om du tycker att det är ok. Själv finner jag fortfarande ett nöje i papper och penna… men nej, jag skriver inte längre ner vare sig låtlistor eller tågtidtabeller i mina anteckningsböcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s