OM ATT RENSA OCH ATT UTVÄRDERA BEHOVET AV KLÄDER

Alltså, det här med årstiderna. Dess växlingar. Glädjen när något nytt är på väg. Som sommaren – visst går det att känna lukten av den? Så underbart, jag tror faktiskt att jag ska kika lite på sommarklänningar.

Eller vänta. Behöver jag verkligen det?

OM ATT BEHÖVA OCH ATT VILJA HA

Känslorna kom med värmen och drömmen om sommaren förde med sig längtan efter nya sommarklänningar.

Jag var så nära att köpa. Klickade ner en i varukorgen – den kostade ju knappt någonting. Raderade, började om. Valde en som kostade tusenlappar – den var ju både hållbart producerad som dyr. Och köper man dyrt så betyder det väl att man tänkt igenom köpet?

Nej. Faktiskt inte. Inte i det här fallet.

I slutändan höll jag mig ifrån köpen. Både det billiga och det dyra. Insåg att jag måste gå igenom alla mina kläder innan jag köper något nytt. Och då menar jag alla. För vad är det som jag egentligen behöver – om något?

MISSTAG VID EN TIDIGARE GARDEROBSRENSNING

För omkring två år sedan rensade jag ut en hel del kläder. Jag var under inspiration av Marie Kondo och tänkte att “nu minsann”. Så jag plockade ut alla kläder från garderoben, lade dessa på sängen och började.

Och visst rensade jag bort en hel del, men jag begick också misstaget som Kondo varnar för. Hon menar att den som rensar en kategori måste se till att få med allt i kategorin. Alltså ska man leta igenom alla lådor och skåp i jakt efter kläder som vandrat. Och glöm för all del inte att kolla tvätthögen.

Trots att rensningen resulterade i att garderoben blev begärligt luftig så dröjde det inte länge innan den började klegga igen. Det handlade inte om nya inköp utan om kläder som helt enkelt hittade tillbaka dit.

Så den här gången har jag förberett mig. Hämtat ner kläder från vinden, tvättat allt som låg i tvätten. Kollat igenom både kassar och lådor, sådana som jag tror mig veta endast innehåller sambons kläder. Samt hämtat upp de där kashmirtröjorna som jag stoppade i frysen i höstas (för att döda eventuella ägg från mal) och sedermera … inte saknat.

INTE RÖRA – TESTA

Kondo menar att man ska röra vid varje plagg, för att känna om det utstrålar glädje. Jag går ett steg längre och sätter på mig dem. Jag vill veta hur de känns att ha dem på sig. Och hur är det med storleken, är den aningen för liten eller kanske aningen för stor? Gillar jag skärningen? Modellen? Klär jag verkligen i grönt?

Efter att ha beslutat vad som ska bli kvar och vad som ska bort sorterar jag. Vinterkläderna hamnar i genomskinliga plastlådor – genomskinliga eftersom jag snabbt vill kunna se vad lådorna innehåller. De övriga som får godkänt hänger jag upp på en klädställning som jag, tillfället till ära, släpat ner från vinden.

Och så hänger de där; vår- och sommarkläderna 2019.

OM ATT UTVÄRDERA BEHOV

När kläderna hänger på ställningen ser jag också snabbt vad jag tror mig behöva. Det vill säga detta:

  • Lättare sommarbyxor
  • En trikåklänning att ha som underklänning (under en lite väl genomskinlig klänning)
  • En kortärmad blus (eller två om jag rensar bort ytterligare en som har lite väl många år på nacken).
  • T-tröjor
  • Eventuellt en klänning (för att byta bort en som jag är osäker på om jag verkligen vill behålla)
  • Bikinitrosa

Dessutom vill jag att alla de här kläderna ska vara svarta.

OM VAD EN SHOPPINGLISTA SPELAR FÖR ROLL

Så, ett par dagar senare:

Egentligen tänker jag att jag ska köpa t-tröjor till min dotter. Det är därför som jag befinner mig i klädaffären. Tänker att jag ju kan ta mig en titt på vad som finns till buds på damavdelningen eftersom jag ändå är här. Jag hittar en klänning. En tröja. En blus. Fast inte alls sådana som jag tänkt mig, och inte i den färgen. (Svart är väl kanske inte den vanligaste sommarfärgen.) Och så tänker jag att den där klänningen är ju ganska snygg ändå. Och inte kostar den så mycket heller…

Fast, vänta lite. Jag har ju en shoppinglista för kläder. Och det som står nedskrivet på den är de plagg jag behöver för att garderoben ska kännas komplett.

Och när jag väl använder mig av listan inser jag det: det har aldrig varit lika enkelt att handla kläder. Eftersom det jag söker ska vara svart går jag till de svarta kläderna. Jag kan snabbt se att det inte finns någon kortärmad blus som passar i kvalité. Inga smala, kortare, cigarettbyxor. Ingen trikåklänning att ha som underklänning.

Och eftersom jag inte hittar något av det som står på min lista så lämnar jag affären. Kommer inte hem med grejer som jag inte tänkt att handla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s