BILDEN AV ETT MINIMALISTISKT HEM

Japansk minimalism; Kondo och Sasaki

m

När jag ber dig visualisera ordet minimalism, vad ser du då? Ett kalt rum, ett monokromt rum med ett fåtal möbler? Ditt eget hem, fast med lite färre saker? Eller ditt eget hem, precis så där som du vill ha det?

Det är förstås möjligt att du inte får någon bild av något materiellt överhuvudtaget, inga rum eller undanplockade ytor. De flesta som läst på om minimalism vet att det handlar om så mycket mer än det synliga.

I det här inlägget kommer jag inte att gå in på allt som ryms i begreppet minimalism. Istället väljer jag att stanna vid den mest synliga – det yttre. Rummet.

Jag kan inte säga att jag har en klar bild av hur jag vill att mitt eget hem ska se ut när jag rensat färdigt. Men på ett sätt hjälper det att kolla hur andra har det, via tv-serier, böcker och artiklar.

MARIE-KONDO-PÅ-NETFLIX-HEMMEN

Det är nog bara ett fåtal av dem som intresserar sig för minimalismen som missat den japanska städgurun Marie Kondos serie på Netflix. Programmen där hon hjälper olika typer av familjer, med olika förutsättningar, att städa ur sina hem. Det är kanske viktigt att poängtera att hon hjälper folk att städa bort sitt stök, inte att omvandla dem till minimalister.

I de amerikanska minimalistiska kretsarna och artiklarna lyfts det ofta fram att de amerikanska hushållen äger och har uppskattningsvis 200 000 prylar. När jag ser vissa av hemmen i programmet så börjar jag tro på siffran.

En av deltagarna hade så mycket kläder att de bildade ett smärre berg på hennes säng. Jag vill minnas att Kondo själv sade att hon aldrig träffat någon som äger lika mycket kläder. Jag tror inte att jag skulle få samma hög om jag så samlade ihop alla kläder som jag ägt under min livstid. (Ok, jag har aldrig haft ett särskilt klädintresse.) Hursomhelst. Kvinnan rensar och Kondo återvänder till familjen när allt är klart. Vi som tittar är lika nyfikna som Kondo på att se hur tomt och fint det blev… Bara för att häpna över mängden som blev kvar. (Eller är det bara jag som häpnar?)

Visst har alla rätt att behålla exakt så mycket som de vill. Men jag hade nog förväntat mig annat. Kanske också den krönikör som i januari menade att mängden saker som deltagarna i programmet äger påminner om olika grader av “hording”, det vill säga sjukligt samlande.

Men så har vi det igen. Kondo förespråkar i princip ingen minimalism utan vill att vi städar undan allt som inte skänker glädje. Och skänker våra prylar oss glädje så… ja.

JAPANSK MINIMALISM ENLIGT SASAKI

En japan som däremot förespråkar minimalism är Kondos landsman Fumio Sasaki. I sin bok Hejdå saker visar han upp sitt minimala – och tomma – hem. Och när jag skriver tomma så menar jag just att det är tomt. Han bor – elle bodde när han skrev boken – i en lägenhet på 20 kvadrat. De bilder som florerar på Internet visar honom sitta på huk mitt i rummet, framför en liten träkub som jag tror är ett bord av japanskt snitt. (passa på att bildgoogla Fumio Sasaki.)

På ett sätt tycker jag att det är oerhört lockande. Att kunna ta steget till att göra sig av med sina prylar. Att bara ha det nödvändiga. Om ens det.  Och därtill en så liten lägenhet att det faktiskt går att städa golvet med våtservetter.

Som sagt och skrivet; fascinerande. Men jag vet redan av att titta på bilderna att det inte skulle passa mig. Tänk bara på de där gångerna då man flyttat och kommit till sin nya lägenhet/hus. Så tomt och … hemlöst. JO, det är klart. Känslan kommer säkert av att man befinner sig på ett nytt ställe som ska föreställa ens eget. att man faktiskt kommer från något möblerat. och jo, man kan säkert vänja sig vid ett fåtal saker när rensningen sker gradvis.

VAD JAG LÄRT MIG AV KONDO OCH SASAKI

De amerikanska hemmen i Kondos serie har fått mig att bli medveten om att jag vill ha ett resultat som syns – på allvar. Men till skillnad från Sasakis hem vill jag inte att man ska häpna av tomheten, snarare att känna förnöjsamhet över att det blev luftigt. Och kanske, för att återgå till Kondos ursprungliga filosofi; att rum med saker som får en att känna glädje.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s