ETT MER HÅLLBART ÅR

Jag gör ett test på klimatkalkylatorn. Testet – som visar hur mycket växthusgaser min livsstil genererar – visar sig att jag gör av med 2,5 jordklot per år. Testet visar sig också att jag är snäppet mer hållbar än den genomsnittlige svensken som gör av med 4,2 jordklot per år. Jag vet inte om jag borde klappa mig på axeln eller förfasas – för vi har ju faktiskt bara ett jordklot.

Hursomhelst, så här blev det:

Antal ton CO2e / pers / år

 • Bostaden            1,51
 • Biffen – Mat            0,62
 • Bilen – Resor            1,41
 • Prylar och aktiviteter        0,68
 • Samhället            2,16

Du lever som om vi hade 2,5 jordklot

 • Dina utsläpp i ton CO2e/år    6,38
 • Globalt snitt            6,4
 • Mål 2020            7
 • Svenskens snitt        10,7

Min akilleshäl är alltså min bostad. Och jo, huset är stort. När vintern kommer och värmeräkningen med den baxnar jag. Tänker att jag borde ju ha ett sådant där minihus, stort som en husvagn. Solceller på taket och ett eget kretsloppssystem för vatten. Och kanske bli lite lagom självhushållande.

Fast jag vet inte. Jag gillar ju huset och även om jag skulle sälja det så blir det någon annan som kommer att bo här…

Jag tror att det enda som vi är riktigt bra på är att sopsortera. Vi sorterar det mesta, undantaget brukar vara kladdigt mjukplast. Det hamnar i de brännbara soporna. Liksom någon annan sorterbar grej lite då och då. Men det mesta återvinner vi.

Däremot kan vi bli bättre.

ZERO WASTE PÅ TORPET

Jag gillar tanken med zero waste. Att liksom producera en liten glasburk med sopor per år.

När det gäller zero waste – alltså “noll avfall” – har man vissa ledord, enligt Bea Johnson som ses som en auktoritet inom området :

 • Vägra det som man inte behöver / Refuse what we do not need
 • Reducera det som behövs / Reduce what we do need
 • Återanvända / Reuse – buy second hand
 • Återvinna / Recycle only what we cannot refuse, reduce or reuse
 • Kompostera – Rot – ruttna dvs. kompostera

Det handlar inte om att återvinna mer utan att återvinna mindre genom att skaffa mindre av det som resulterar i sopor. Och jo, det är nog lite svårt att genomföra då man – jag – samtidigt vill rensa mer. Det här är inte heller riktigt genomförbart i vårt hushåll eftersom jag just nu är mer inne på att förenkla våra shoppingvanor – när det gäller mat – och använda e-handeln. Och det fungerar ju inte om man ska vägra förpackningar – som Johnson gör.

Men jag har faktiskt en tanke om att införa zero waste på torpet. Visserligen kommer jag att rensa också där i sommar, och räknar med att en del grejer hamnar i soporna. Vad jag tänker mig är att vägra hushållssopor. Det kommer inte att handla om att jag vägrar förpackningar däremot kommer jag att återvinna precis allt, samt att kompostera.

ATT ÄTA MER GRÖNT

Vi är ganska duktiga på att äta grönt i vårt hem. På söndagar brukar jag sätter jag mig ner och gör en matlista, och en shoppinglista utifrån den. Jag brukar försöka se till att två av dagarna är vegetariska, att vi äter fisk ytterligare två dagar och resten blir alltså kyckling och fläskkött och nötkött. Mest kyckling och minst fläskkött. Det är en klar förbättring mot ett par år sedan då vi mest åt nötkött. Men det är klart att vi kan bli bättre, särskilt när det gäller att äta mer grönt utifrån säsong.

ATT RESA MER MILJÖVÄNLIGT

För ett par månader sedan bytte jag pendlingssätt; buss mot tåg . Det hade inget med miljötänk att göra, bara en tidsbristgrej. Jag hade svårt att hinna med att motionera, men kom plötsligt på att jag ju kunde promenera en halvtimme till tågstationen och åka tåg i tio minuter mot att promenera tio minuter till busshållplatsen för att sedan åka buss i trettio minuter.

Just nu pendlar jag med tåg på morgonen och åker buss på kvällen. Det som jag kan göra är att byta bussen helt och håller mot tåg. Det är ju enbart lättja som gör att jag tar bussen hem på kvällskvisten. Och två promenader på trettio minuter är ju inte fy skam.

Vi kommer antagligen att resa utomlands i sommar. Och redan nu har vi börjat titta på alternativ till flyg. Jag hoppas att vi hittar något som är bra.

ATT SHOPPA MER MEDVETET

Sedan jag började rensa ut grejer har jag automatiskt börjat handla mindre. Jag har upptäckt att jag värderar utbudet i affärerna på ett helt annat sätt. Där jag tidigare såg en snygg kruka ser jag idag en kruka håller kanske i ett år, och sedan är jag trött på den. Jag ser att vissa plagg är gjorda av material som håller sig snygga i ett par månader – på sin höjd – för att sedan se helt utslitna ut.

För ett par år sedan hade jag en tanke om att enbart handla produkter som producerats i västerlandet. Dels för att vi har bättre arbetsvillkor här, det är mer “närproducerat”, förhoppningsvis lite bättre kvalitet, samt att det är dyrare vilket automatiskt kommer att minska inköpen.

Tyvärr visade det sig alldeles för svårt att hitta det som jag ville ha. Under en period tyckte jag att jag inte gjorde annat än att försöka hitta de där affärerna som säljer västerländskt. Jag blev besatt av shopping trots att jag inte shoppade. Så jag gav upp.

Men jag tänker mig att jag gör ett nytt försök. Eller att jag åtminstone försöker hitta det mest hållbara alternativet när det uppstår ett behov av något.

VÄGRA PLAST

Efter att jag skrev färdigt det här inlägget, och innan jag kom mig för att publicera det, har jag också börjat fundera på att vägra plast. För även om jag inte kan vägra förpackningar – i det här läget – kan jag ju faktiskt se till att vi gynnar det som inte förpackas i plast. Vägra fruktpåsar i plast, vägra plastpåsar. Välja tandborstar i bambu istället för tandborstar i plast. Sådana saker.

Vi kan lätt skippa plastfolie och byta ut sugrören i plast till motsvarande gjorda av papper. Eller varför inte rostfritt stål?

SMÅ STEG

Ja, än så länge räddar har jag inte räddat planeten. Det är ju trots allt små steg i sammanhanget. Men någonstans måste man börja, och vem säger att livet inte så småningom utvecklas till att bli så hållbart att det räcker med en enda planet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s