Om att rensa 2019 föremål

Under 2019 har jag planerat att rensa ut 2019 föremål. Det låter som en bra utmaning, tycker jag, mycket enklare än att säga att jag ska rensa bort mitt överflöd. Men hur mycket är 2019?

Jag sitter i vårt tv-rum när jag skriver det här, ser mig omkring. Tänker att om jag rensar bort de 25 synliga föremål som finns här kommer rummet att bli tomt. Om jag räknar med innehållet i tv-bänken ökar summan, och ännu mer om jag räknar med innehållet i vitrinskåpet. Men hur det än är så kommer det inte att räcka att tömma detta rum i jakt på de föremål som jag har som plan att frigöra mig från under året.

Det låter som om jag kommer att tömma huset under året. Men riktigt så enkelt är det inte. Men först; varför räkna?

Varför bry sig om att räkna?

Men är det överhuvudtaget möjligt att sätta en siffra på det som är ens umbärliga? Ja, fast antagligen först när du/jag/man klarar av att räkna föremålen i ett rum. Och ja, lite fusk är det att jag valde att räkna föremålen i vårt tv-rum – det är faktiskt det minst belamrade rummet i vårt hus. Här finns i princip ingenting. (Eller ja, 25 synliga föremål dådå om man ska vara petig.) Så ser det inte ut i vårt övriga hus. Och nej, jag har ingen lust att räkna prylarna som vi har. Och nej, jag räknar inte allt jag slänger. Under början av året renoverade vi ett av källarutrymmena och kastade en massa – utan att jag räknade. Jag räknar inte heller sådant som kommer att kastas ändå. Rent skräp räknas alltså – bara sådant som jag en gång valt att behålla.

Jag har nämnt redan tidigare att jag har lättare att rensa om jag rör mig mot ett konkret mål. Och vad kan vara mer konkret än en siffra? Dessutom kommer ett visst antal att tvinga mig att ta ytterligare ett varv när jag rensar.

Spelregler

Men om man räknar och utmanar sig själv, finns det då inte en risk att man kastar sådant som man faktiskt är i behov av, om inte nu så om en månad?

Jag har hittills inte ångrat något som jag har slängt. Men det farhågan är konkret. Jag är till exempel innerligt trött på de ytterkrukorna som vi har till våra blommor. Jag skulle lätt kunna slänga dem och casha in några poäng – men det går ju inte. För rätt vad det är så behöver vi en av dessa oansenliga krukor… Så för att hindra mig själv från att slänga något bara för att nå i mål har jag också en regel om att utifall jag rensar bort något som jag sedan kommer att återanskaffa under överskådlig tid räknar jag inte in det i målet.

Mina spelregler i övrigt är enkla. Jag har inget särskilt antal som jag ska rensa varje dag, varje vecka. Jag tar dagen som den kommer och rensar när andan faller på. Och räknar med att rensa en hel del när det blir sommar och dags att rensa vinden och torpet.

Räknas att använda slut på något? En hårvårdsprodukt som legat i ett skåp utan att blivit använt. Jo, jag tillåter mig att räkna in det. Men bara om jag börjar använda det på en gång och ser till att använda slut på det inom en överskådlig tid.

Hur hitta de föremål som ska bort?

Eftersom jag redan rensat i olika omgångar har jag inga särskilda skräphögar som gör det enkelt att få ihop summan. Och då kan det vara bra att redan på förhand fundera på möjliga tillvägagångssätt.

För inspiration att rensa kan man:

  • Leta efter tips hos andra – vilka områden tipsar andra om att gå igenom?
  • Gräva runt lite i de där vrårna där det lätt uppstår stök.
  • Rensa de områden där man vill leva enklare – vem vill t.ex. förenkla sin garderob?
  • Kolla igenom undanstuvade grejer – dvs. vind och källare. Kanske torp eller fritidshus eller till och med förråd hos föräldrar.
  • Rensa redan rensade kategorier – hitta det där som man av någon anledning höll fast vid i den förra omgången – rensning ger rensningsmuskler.
  • Projekt som – handen på hjärtat – aldrig kommer att avslutas.
  • Lånade saker som ska återlämnas (räknas till bortrensning eftersom de tar plats hos mig)
  • … barnrum … fast här måste det bli ett samarbete mellan mig och dottern – för det är ju absolut förbjudet att kasta någon annans ägodelar…

Är målet tillräckligt utmanande?

För att mål ska vara utvecklande, och föra med sig förändring behöver de vara utmanande. Så: kommer det att vara en utmaning att rensa bort 2019 föremål?

Ja, eller nej, eller jag vet inte.

Jag tror att målet är tillräckligt utmanande. När jag satte målet började jag att tvivla på det ganska omgående. Tänkte sedan att jag ändå väljer det för att tvinga mig att ifrågasätta det som jag vill behålla. Strax därefter fick jag dock ett ärende upp på vinden … och, ja. Jag tror faktiskt att jag kan nå målet.

Och vad vill jag med målet?

Och sist, men inte minst – vad är målet bra för?

De två främsta anledningarna är att 1) få stopp för onödig konsumtion (vem har lust att handla något som ändå kommer att slängas snart) och för att 2) få ett mer lättskött hem där jag vet vad jag äger och var jag kan finna det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s