Julgran

Om jag levde själv skulle det här med julgran  kunna räknas till en av julens oväsentligheter. Visst bidrar granen till julkänslan, faktiskt en hel del, men den här aldrig varit så där jätteviktig. Med barn i stugan är det en helt annan femma, eftersom julen i hög grad är barnen festtid känns det självklart med gran.

Nästa fråga blir i så fall vilken typ av gran; en levande, en av plast eller kanske en av de där rumsgranarna som verkar så inne just nu?

Jag erkänner att jag aldrig riktigt reflekterat över vilken gran som är den bästa, men jag känner automatisk motvilja mot en plastgran. En rumsgran känns nog som ett bra alternativ i innerstan i en storstad, men här ute på vischan? För mig är alternativet en levande gran (eller “färsk” för den som vill det).

Det som talar för är både känslan, lukten och inte minst att det är det mest hållbara alternativet. Det som talar emot är transportresorna som granarna gör. Det bästa är en närodlad.

För min är det enkelt att skaffa gran. Jag har ett torp på en skogstomt, och där dyker granarna upp av sig själv. Transporten är inte heller något att känna ångest över – min svärmor bor några kilometer bort från torpet, så  samtidigt som vi hämtar henne för att fira jul med oss hämtar vi också en gran.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s