Paketinslagning

Nu kunde det vara läge för lite statistik, exempelvis hur många varv runt jorden vi kunde snurra det presentpapper som vi gör av med varje år bara för julklappar. Eller varför inte en nätt liten uträkning som visar att det räcker inte bara några varv runt jorden utan faktiskt månen tur och retur?

Nåja. sådan statistik har jag inte. Och även om jag inte är säker på om julpappret som vi gör av med årligen räcker till månen och tillbaka så är det ändå en hel del som vi gör oss av med. Om inte annat så kan man ana det på mängden julpapper som får återvinningen att svämma över – trots extra tömningar – kring julhelgen. (Och tänkt på allt papper som bara slängs i hushållssoporna.)

Hållbar julklappsinslagning

Jag tror inte att det bara är jag som känner en äldre släktmedlem som noga tagit vara på julpappret från ett år till en annat. Som slätat ut det och använt det igen. Så länge det inte är märken efter tejp så gör det väl inget?

Och helt säker är jag inte heller på att alla skulle lägga märken till gamla spår av tejp. Åtminstone inte barn som för vilka det viktigare snarare är att slita upp pappret så snart som möjligt.

Och det är inte heller så att jag lobbar för att alla ska återanvända julpapper. Snarare handlar det om att hitta mer hållbara lösningar än 25 meter med julmotiv på glittrigt papper.

Till de mer hållbara lösningar hör att svepa in klapparna i tyg. En scarf kanske, eller varför inte en gammal duk? (Det vore ju faktiskt ett utmärkt sätt att använda fina gamla dukar när få är intresserade av att lägga dem på småbord).

Ett annat lägga sina klappar i fina askar. Antagligen sådana som man själv har klätt in med papper och som håller sig fina år efter år, Eller varför inte bara köpa en gammal ask från second hand. Det finns hur fina som helst och är det inre formpressat kan man alltid avlägsna formen.

Ger man bort något stort kan det vara så mycket enklare att svepa in dem i en filt, än att försöka sig på att göra ett fint paket med en beräknad pappersåtgång av tre meter? Särskilt om man har små barn som snarare bryr sig om innehållet än av paketet.

Det finns en uppsjö av idéer för den som är intresserad. Faktiskt är det bra att googla på hållbart paketinslagning, eller sustainable christmas wrapping.

Själv kommer jag att försöka att mig på återanvändbara paketinslagningar. Jag vet inte om det kommer att fungera hela vägen. Men värt att göra ett försök.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s