Adventsljus

Vissa har längtat efter advent och adventsljus det förstår man ju utifrån den belysning som hänger från balkonger, eller i fönstren, sedan några veckor tillbaka. 

Men vem kan klaga på dem? Inte jag. Visserligen har jag ännu inte hängt ut min julbelysning, men visst har också jag tänkt på det. Till och med förberett mig i tanken genom att kalla det för höstbelysning. Så mörkt som vi har det här på våra breddgrader behöver vi all extra ljus som vi kan få.

Jag tror inte att det bara är elbolagen som vinner på att vi lyser upp världen lite. De flesta människor mår nog lite bättre av det. Åtminstone så länge vi inte har någon snö som lyser upp dagarna lite.

Hursomhelst.

Det låter inte direkt som en minimalistutmaning, det här. Att uppmuntra folk till att hänga ut juleljusen redan i november (eller varför inte i oktober)?

Men det går ju – tyvärr – mode i också julbelysning. Inte som när jag själv var barn och den näverstjärna som min syster gjorde i slöjden – eller den adventsljusstake som någon av oss bar hem – i princip det enda som år efter år lyste upp adventstiden. (När jag skriver så där känner jag mig för övrigt uråldrig.) Det ena året är det mässingsljusstakar och det andra vita pappersstjärnor. Jag kommer ihåg när alla hade elflugan – eller dess otaliga och billigare kopior.

Kanske är du en av dem som har samma julbelysning år efter år. Eller så tycker du att man visst kan förändra sig lite. Smaken är som baken och den ändras ju med åren.

Själv är jag fortfarande inne på de vita pappersstjärnorna. Extrasonen gillar dock ljusstakar, gärna fler än en per fönster. Den lilla dottern går igång lysande figurerna; en isbjörn, en snögubbe. För någon vecka sedan fick hon syn på en lysande rosa flamingo och tyckte att den faktiskt var perfekt för julen. (Hon fick inte den.)

Ja, vår julbelysning är inte direkt stilrent minimalistisk, men så handlar det här inlägget inte heller om att argumentera för vilket som är det mest stilrent minimalistiska julbelysningen. Utan att rensa bland julbelysningen.

När man nu väl hänger upp sina slingor och stjärnor, ställer ljusstakarna i fönstret bland julflamingorna kan det vara ett utmärkt tillfälle att faktiskt ta tag i att rensa bland allt belysning. Släng den där trasiga näverstjärna som du aldrig mer kommer att hänga upp, låt någon annan få möjlighet att njuta av mässingsljusstaken. Och alla de där sladdhärvorna som skulle räcka tre gånger runt huset om du bara iddes hänga upp det – eller hittade en ände att börja nysta.

Njut sedan av att se alla ljusen lysa upp vårt mörka hus. Men för all del – ljusen behöver inte vara tända 24/7. Det går att släcka för natten och under dagtid då det faktiskt är ljust.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s